вівторок, 26 березня 2013 р.

Глава УГКЦ зустрівся з міським головою Луцька та духовенством екзархату



В часі своїх відвідин Волині Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ зустрівся з міським головою Луцька п. Миколою Романюком. На початку зустріч Блаженніший Святослав подякував за можливість  зустрічі з місцевою владою, яка для обох сторін є дуже необхідною. «Найперше, хочу засвідчити вам повагу від наших вірних, які мешкають тут у місті Луцьку. За нашими підрахунками у Луцьку 20 відсотків мешканців мають походження від греко-католиків. Таким чином, наша церква є історичною для міста Луцька. Тут є залишки Василіанського монастиря 17 століття, інші собори», - сказав він.

«Ми  хочемо бути з нашими людьми і будувати братерські стосунки з іншими конфесіями, зокрема, тими, які вважають себе спадкоємцями Київської церкви. Ми хочемо, щоб в Україні була єдність церков. Тож шукаємо різних нагод прислужити громаді. Наша церква вважає себе частиною громадянського суспільства, ми не беремо участі у політичних баталіях. Ми  з народом і наші зусилля направлені на те, щоб людей виховувати відповідальними, зрілими громадянами і таким чином хочемо послужити громаді, суспільству», – зазначав у своєму виступі Блаженніший Святослав.
Він запросив міського голову взяти участь в урочистостях, які відбудуться у Києві 17-18 серпня з нагоди освячення Собору на берегах Дніпра за участі духовенства багатьох країн світу, в тому числі Канади і США. На завершення зустрічі висловив сподівання на подальші конструктивні стосунки, щоб спільно прислужитися Богові, державі і громаді та вручив Миколі Романюку Бучацьке Євангеліє, яке було написане у Луцьку.
«Наша Церква у різних регіонах мала різну історію, так само як і наш український народ. І коли наш народ втрачав свою незалежність, чи втрачав можливість самовизначення, так само втрачала і Церква. Може, навіть, першою чергою. Ми ніяким чином не претендуємо на участь у якихось політичних діяннях і не підтримуємо якусь окрему силу, насамперед ми - з народом», - зазначив Блаженніший Святослав в розмові з мером Луцька – «Наша присутність у всіх регіонах України, першою чергою, свідчить про наш пастирський обов’язок перед вірянами. Однак, ми абсолютно не претендуємо на перетягування вірян з інших Церков, це варте засудження».
Також Глава УГКЦ відзначив великий позитив в існування у Волинській області Ради церков, чого не має в інших регіонах України. Блаженніший поставив таку співпрацю між церквами на Волині у приклад для цілої України.
Після обіду у головному храмі греко-католиків на Волині відбулася зустріч духовенства Луцького екзархату з Блаженнішим Святославом. В рамках канонічної візитації Предстоятель УГКЦ звернув свою увагу на 3 точки: бачення розвитку екзархату та парафій на десятирічну перспективу; стратегія розвитку УГКЦ "Жива парафія - місце зустрічі з живим Христом" та допоміжний засіб розвитку і процвітання Церкви та парафії - катехизм "Христос - наша Пасха".
Після привітального слова отці екзархату поділилися з Блаженнішим Святославом своїми баченнями розвитку та труднощами.
На закінчення Глава Церкви подякував всім за служіння, та закликав до ще ревнішої праці.
О 18:00 в храмі св. Василія Великого, що у Луцьку розпочалася зустріч Блаженнішого Святослава з молоддю про, яку повідомимо згодом.
Фото із сайту Луцької міської ради
Департамент інформації УГКЦ за матеріалами www.volynnews.com та www.lutsk.ua