четвер, 28 березня 2013 р.

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ про другий день канонічної візитації Луцького екзархату


Сьогодні 28 березня другий день канонічної визітації Луцького екзархату, яка відбулася у м. Рівному. Варто відзначити, що попри 5-ти літній ювілей заснування Луцького екзархату є ще одна, особлива, подія про яку згадав Блаженніший Святослав, а саме друга річниця патріаршого служіння, що співпала із сьогоднішньою візитацією.

Прибувши до м. Рівного Блаженніший Святослав вступив до церкви Святого Миколая, яка перебуває в стані будівництва і там разом із преосвященим владикою Йосафатом та духовенством, заніс молитву до Святого Духа «Царю небесний», щоби Господь благословив і допоміг завершити будивництво цього святого храму.
Відтак із візитом ввічливості завітав до мера м. Рівне, де відбулася прес-конференція з місцевими журналістами. Блаженніший подякував за сприяння нашій Церкві, наголошуючи на кліматі миру та добросусідства. Патріарх відзначив, що церква має бути собою: «Церква – не лише спільнота, яка молиться, але – мати і вчителька». Тому Блаженніший висловив бажання, щоби при церквах, і не тільки, існували катехитичні школи для релігійного виховання наших вірних, створення і активна діяльність такої організації, як Карітас, котра себе добре зарекомендувала не тільки на Україні, але і в цілому світі.
Стосовно місцевої преси, варто відзначити, що їх цікавили питання повязані із обранням нового Папи, його можливого приїзду в Україну, питання патріархату, відносин УГКЦ із нашими православними братами, були також глибого духовні питання повязані із спокусами, які стоять сьогодні перед молодою людиною, малого і великого гріха, проблеми одностатевих шлюбів та духовної кризи на Україні.
Згодом Блаженніший Святослав відвідав Рівненський міжнародний економіко-гумунітарний університет ім. Академіка Степана Демянчука, де, як зазначив сам Патріарх: «Ще ніхто не зустрічав мене почесною вартою», як це зробили в університеті студенти- магістри в своїх мантіях і головних уборах. Представники цього навчального закладу представили Блаженнішому свої досягнення, міжнародні грамоти, дипломи і нагороди. Також Глава нашої Церкви відвідав у даному університеті, єдиний в Україні, музей миру. На зустрічі із викладачами і студентами молоді люди цікавилися поставою папи Франциска стосовно його простоти і вбогості. На що Патріарх сказав про кризу кредиту тобто кризу довіри, котра існує в сучасному світі, і яку, на думку Патріарха, Папа здобуде своєю щирістю.
Наше розуміння патріархату це не зовнішня прикраса, але спосіб існування Церкви, ми вже є патріаршою церквою, маючи свою внутрішню єдність.
Після зустрічі в Університеті Блаженніший відвідав парохію свю апю Петра і Павла у м. Здолбунів. Там його зустрічав настоятель храму о. Іван Хміль з численними парохіянами. Слід зазначити, що на зустріч з Блаженнішим Святославом прийшли не тільки вірні греко-католики, а й віряни інших конфесій. Блаженніший запевнив свою молитовну єдність з парохією та закликав бути вдячними за дар Христової віри, а вірні мали можливість безпосередньо поспілкуватися з Главою Церкви.
На завершення візиту до Рівно відбулася зустріч у храмі св. Миколая. У зверненні до громади Патріарх наголосив на важливості зростання у вірі Апостолів та великого князя Володимира, переємство від яких ми отримали. "Ми маємо бути вдячними за дар віри. ...Ігнатій Богоносець говорить: "В мене в середині журчить Боже слово іти до Отця. Коли людина поєднується з Богом - бере участь у вічному житті". А апостол Павло говорить, що віра - пізнання речей невидимих". Тому у нашому духовному житті саме віра є надзвичайно важливим чинником, котрий зумовлює рух у зростанні в чеснотах. "Людина наділена великим потенціалом і силою, однак людина є обмеженою і власне віра допомагає злетіти дуже високо" - зазначив Блаженніший Святослав. Також очільник греко-католиків навів приклад Івана Павла ІІ, котрий відправляючи Літургію для студентів говорив: "Людина, як літак летить, а Господь вірою допомагає злетіти дуже високо".
"Любити треба ближнього котрого бачимо, бо не зможе любити Бога, якого не бачимо" - підсумував Патріарх.
На завершення зустрічі Патріарх очолив Акафіст до Страстей Христових після якого уділив всім присутнім своє архипастирське благословення.