середу, 27 березня 2013 р.

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ про перший день канонічної візитації Луцького екзархату


Паси не себе, а Мої вівці;
стережи їх як Моїх, а не своїх,
старайся ширити між ними Мою честь, а не свою,
Мій здобуток, а не свій”
(св. Августин)

26 березня 2013 року сталася історична подія. Блаженніший Святослав Шевчук, Глава нашої Української Греко-Католицької Церкви, здійснив першу канонічну візитацію Луцького екзархату, щоб як добрий пастир вести і навчати свої овечки не тільки словом-проповіддю, але також ділом і власним прикладом.
Блаженніший найперше хоче знати своїх овечок, щоб міг сказати за Христом: “Я — Добрий Пастир, і знаю своїх, і мої мене знають” (Ів. 10.14). з цією метою Патріарх часто відвідує своїх вірних. Для вірних Луцького екзархату на чолі із преосвященним владикою Йосафатом (Говерою) є великою честю приймати дорогого гостя у дні великого посту, часу, коли маємо збагатити своє духовне життя, щоби спільно молитися і славити Бога разом у великопісних богослужіннях.

В рамках цієї канонічної візитації Блаженніший Святослав здійснив візит ввічливості до Волинської обласної ради, обласної адміністрації та мера міста. В розмові із заступниками голів ради та адміністрації Блаженніший подякував за можливість зустрічі та наголосив на особливості цього року для нашого українського народу, а саме на 1025 річниці Хрещення Руси-України, показання спільності у вірі, закликаючи до активного святкування цієї знаменної події не тільки у місті Києві, але також безпосередньо на місцевому рівні. Глава УГКЦ відзначив, що в обличчі нашої церкви ви завжди знайдете підтримку для таких добрих ініціатив, як святкування цьогорічного ювілею, відзначення волинської трагедії, зокрема видання пастирського послання до наших вірних і людей доброї волі. Як відзначив Блаженніший Святослав, лікування історичних ран може відбутися завдяки взаємному примиренню та християнському прощенню, щоби минуле не затроювало нашого майбутнього. Варто шукати прикладів помочі українців полякам і навпаки, і вони є. Як доказ цього заступник голови облдержадміністрації зазначив про співпрацю з польською владою зокрема встановлення українських пам'ятних знаків присвячених історичним пожіям на території Польщі, а саме в Люблінському воєводстві. Потрібно ще багато зробити. Варто старатися про діалог та дати історикам можливість висвітлити об'єктивну картину тих подій. Блаженніший наголосив на ширшому дослідженні нашими українськими істориками певних історичних подій.

В розмові із мером міста Луцьк Блаженніший Святослав відзначив: “Ми відчуваємо пастирський обов'язок за наших вірних. Не претендуємо і не хочемо претендувати на вірних інших церков”. В м. Луцьк є 20% вірних, які походять із греко-католицького середовища і 10% на Волині. Тому ідемо до своїх вірних. Також Блаженніший подякував за існування Волинської Ради Церков та поділився діяльністю Всеукраїнської ради церков, яка минулого року відзначала 15-ти річчя, яка є однією з найбільших релігійно-громадських організацій, оскільки представляє 95% всіх християнських церков та 75% усіх вірних на Україні.

Пізніше відбулася зустріч Блаженнішого із рекотор, викладачами та студентами Волинського національного університету, де Глава УГКЦ зазначив, що перед нами, молодими стоїть завдання перейняти цивілізаційний вибір Володимира Великого. Блаженніший закликав молодь перейняти естафету віри. Коли чуємо слово закон, то це слово викликає в нас відразу. У Святому ж Письмі Закон — це вияв Божої мудрості, тому ізраїльтяни дякували за той Божий закон, шлях від рабства до свободи. Блаженніший Святослав побажав молоді бути не тільки вченими, але і мудрими. Молодь у свїх питаннях цікавилася стосунками УГКЦ із УАПЦ МП, стосунками церкви і держави, співпрацю ВНУ з УКУ та ідеєю помісної церкви. Ректор висловив щиру вдячність Блаженнішому за цей візит, не зважаючи на погодні умови і труднощі і запевнив про готовність та відкритість до співпраці із УКУ.

Згодом Блаженніший Святослав дав сорокахвилинне інтерв'ю на обласному телебаченні.

Згодом Глава нашої церкви відвідав музей волинської ікони, де зберігається понад 3000 експонатів. Блаженніший з увагою слухав і оглядав ікони починаючи з 16 по 20 століття. Проте візитівкою музею є Холмська Чудотворна Ікона Матері Божої з другої половини 11 століття. Цікавою була історія цієї ікони, її мандрування та збереження до наших днів, яка є власне свідком зародження і становлення християнської віри на нашій українській землі. Біля цієї чудотворної ікони духовенство, вірні на чолі із Блаженнішим Святославом молились “Під Твою милість...”

О 15:30 в головному храмі греко-католиків на Волині відбулася зустріч духовенства Луцького екзархату з Блаженнішим Святославом в рамках канонічної візитаці Патріарха.
Глава і Отець греко-католиків у своєму вітальному слові до духовенства звернув свою увагу на 3 точки:
1. Бачення розвитку екзархату та парохій на десятирічну перспективу;
2. Стратегія розвитку Церкви "Жива парафія - місце зустрічі з живим Христом";
3. Допоміжний засіб розвитку і процвітання церкви та парафії - катехизм "Христос - наша Пасха".
Після привітального слова отці екзархату поділилися з Блаженнішим Святославом своїми баченнями розвитку та труднощами.
На закінчення Глава Церкви подякував всім за служіння, та закикав дло ще ревнішої праці.

О 18:00 в храмі св. Василія Великого, що у Луцьку розпочалася зустріч Блаженнішого Святослава з молоддю.
Великий храм отців-василіян з труднощами поміщає всіх охочих поспілкуватися з Патріархом. У своєму зверненні до присутніх Блаженніший звернув увагу на розвиток церкви та участь молоді у цьому процесі.